Dlaczego warto jeść truskawki? Oto ich niezwykłe korzyści!
24 maja 2024
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych owoców i trzeba rozkoszować się nimi, póki jest na nie sezon! W dodatku mają wiele korzyści zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich!
Truskawki nie tylko dostarczają błonnika, potasu, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy, ale zawierają również kilka bioaktywnych związków (zwanych flawonoidami), które pomagają chronić nas przed chorobami przewlekłymi.
Oto 10 korzyści zdrowotnych truskawek:
1. Jedna filiżanka truskawek ma tylko 43 kalorie i zawiera błonnik, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
2 Przeciwutleniacze. Truskawki zawierają związki chemiczne zwane fenolami. To one nadają im bogaty, czerwony kolor. Znajdziemy w nich również kwas foliowy oraz flawonoidy.
3. Przeciwzapalne. Fenole w truskawkach przyczyniają się do zwalczania wielu schorzeń zapalnych, takich jak zapalenie kości i stawów, rak, astma i miażdżyca tętnic.
4. Witaminy B. Owoce te są bogate w kompleks witamin grupy B. Zawierają bardzo duże ilości witaminy B-6, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego i kwasu foliowego.
5. Jedna filiżanka truskawek ma 21 procent manganu, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który działa jako silny przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny. Mangan jest również dobry dla kości.
6. Truskawki mają w sobie potas, witaminę K i magnes, czyli to, co jest ważne dla utrzymania zdrowych kości.
7. Truskawki są dobre dla wzroku, prawidłowego funkcjonowania mózgu i zapewniają pomoc w przypadku wysokiego ciśnienia krwi, zapalenia stawów i przy chorobach serca.
8. Zawierają biotynę, która pomaga budować silne włosy i paznokcie. Truskawki zawierają również kwas elagowy – przeciwutleniacz, który chroni włókna sprężyste w naszej skórze.
9. Witamina C. Jest ona niezbędna dla tkanki łącznej (kolagen), która utrzymuje młody wygląd skóry.
10. Truskawki zawierają związek o nazwie azotan, który ma pozytywny wpływ na przepływ krwi i tlenu w organizmie.
Źródło: Health Magazine