Wiśnie są niezwykle soczyste i pyszne, ale czy wiecie, że mogą one również złagodzić ból, pomóc uniknąć przedwczesnego starzenia i dodać kilka lat życia?
Wiśnie, a także wiele innych owoców, są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Mogą one zapobiec szkodom, które wolne rodniki wytwarzają komórkom organizmu. Wiśnie zawierają kwas elagowy, naturalnie występujący w roślinach fenolowych. Niektórzy badacze twierdzą, że kwas elagowy może być najbardziej skutecznym sposobem na zapobieganie nowotworom.
Przedstawiamy pozostałe właściwości wiśni!
1. Łagodzą ból stawów
Wiśnie zawierają dwa potężne związki – antocyjany i bioflawonoidy. Oba te związki spowalniają enzymy, które przyczyniają się do łagodzenia i zapobiegania zapaleniu stawów.
2. Eliminują stres oksydacyjny i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu
Wiśnie są bogate w dwa ważne flawonoidy – isoqueritrin i queritrin, które działają jak przeciwutleniacze i eliminują efekty uboczne stresu oksydacyjnego oraz spowalniają proces starzenia.
3. Pomocne w leczeniu migreny
Wiśnie zmniejszają stan zapalny w organizmie, co może pomóc wyeliminować migreny. Mają w sobie związki mające podobne właściwości, jak Aspiryna i Ibuprofen.
4. Na problemy ze snem
Czy wiecie, że wiśnie pomagają na bezsenność i przyspieszają zasypianie? Garść świeżych wiśni w okresie letnim to rozkosz dla smakoszy, ale jeśli chcesz wykorzystać moc antyoksydantów zawartych w wiśniach przez resztę roku – to należy poważnie rozważyć zrobienie koncentratu soku wiśniowego. Wraz z koncentratem z borówki i koncentratem z granatu, koncentrat z soku wiśniowego jest super odżywczy, w pełni naturalny i absolutnie pyszny, więc warto codziennie dodawać go do swojej diety.
Podczas gdy większość ludzi po prostu miesza koncentrat z wodą i pije codziennie rano na wszystkie niedogodności zdrowotne, niektórzy mieszają go z surowym mlekiem. Jak to koncentrat – jest niezwykle wszechstronny w swojej zdrowej sile składników.
5. Zmniejszają uszkodzenia komórek
Wiśnie są bogate w przeciwutleniacze. Są to naturalne substancje chemiczne, które mogą pomóc organizmowi radzić sobie z codziennymi uszkodzeniami komórek. Spustoszenie może pochodzić z normalnego metabolizmu, stanów zapalnych, ćwiczeń, palenia, zanieczyszczenia lub promieniowania. Niektóre badania pokazują, że zarówno słodkie, jak i cierpkie wiśnie pomagają zmniejszyć te uszkodzenia.
6. Obniżają ciśnienie krwi i poziom cukru
W jednym małym badaniu z udziałem 19 kobiet z cukrzycą, te, które codziennie piły kwaśny sok wiśniowy przez 6 tygodni, straciły na wadze i obniżyły ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi. To nie znaczy, że ten cierpki nektar uchroni cię przed zachorowaniem na cukrzycę. Ale może to trochę pomóc tym, którzy już mają ten stan.
Źródło: Articles.mercola, Webmd.com