Każdy wie, jak pyszne są wiśnie, ale czy wiemy, że mogą one również złagodzić ból, pomóc uniknąć przedwczesnego starzenia i dodać parę lat życia?
Wiśnie, a także wiele innych owoców, są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Mogą one zapobiec szkodom, które wolne rodniki wytwarzają komórkom organizmu. Wiśnie zawierają kwas elagowy, naturalnie występujący w roślinach fenolowych. Niektórzy badacze twierdzą, że kwas elagowy może być najbardziej skutecznym sposobem na zapobieganie nowotworom.
Przedstawiamy inne właściwości wiśni!
Wiśnie zawierają dwa potężne związki – antocyjany i bioflawonoidy. Oba te związki spowalniają enzymy, które przyczyniają się do łagodzenia i zapobiegania zapaleniu stawów.
Wiśnie są bogate w dwa ważne flawonoidy – isoqueritrin i queritrin, które działają jak przeciwutleniacze i eliminują efekty uboczne stresu oksydacyjnego oraz spowalniają proces starzenia.
Zmniejszają stan zapalny w organizmie, co może pomóc wyeliminować migreny. Mają w sobie związki mające podobne właściwości, jak Aspiryna i Ibuprofen.
Melatonina w naturalny sposób pomoże ze snem. Wszystko dzięki zwiększeniu jej stężenia we krwi.
Garść świeżych wiśni w okresie letnim to rozkosz dla smakoszy, ale jeśli chcesz wykorzystać moc antyoksydantów zawartych w wiśniach przez resztę roku – to należy poważnie rozważyć zrobienie koncentratu soku wiśniowego. Wraz z koncentratem z borówki i koncentratem z granatu, koncentrat z soku wiśniowego jest super odżywczy, w pełni naturalny i absolutnie pyszny, więc warto codziennie dodawać go do swojej diety.
Podczas gdy większość ludzi po prostu miesza koncentrat z wodą i pije codziennie rano na wszystkie niedogodności zdrowotne, niektórzy mieszają go z surowym mlekiem. Jak to koncentrat – jest niezwykle wszechstronny w swojej zdrowej sile składników.
Źródło: Articles.mercola