Naukowcy: Autyzm jest wywoływany przez zbyt dużą liczbę synaps
Magnez wspiera leczenie stanów lękowych i stresu
Lekarze przeprowadzili po raz pierwszy przeszczep „martwego” serca
Po raz pierwszy wszczepiono implant kręgu pozyskany za pomocą drukarki 3D
HIV staje się coraz mniej szkodliwy
Naukowcy: Palenie prowadzi do zanikania chromosomu Y
Naukowcy po raz pierwszy stworzyli sztuczne żołądki
Spożywanie soli powodem starzenia się
Pomidory ważne w profilaktyce nowotworowej
Naukowcy: Palenie podczas ciąży niszczy płodność męskiego potomstwa
Z kofeiną czy bez – kawa jest dobra na wątrobę

Witamy na stronie NZOZ Poradnia Lekarza Rodzinnego Wanda Chmielewska sp. z o.o. Dowiedz się o nas więcej!

Poznajcie naszych lekarzy. "Zaufajcie nam - otoczymy Was profesjonalną opieką".

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Poradni Lekarza Rodzinnego Wanda Chmielewska sp. z o.o.

Każdego dnia jesteśmy blisko Was. Zapraszamy do skorzystania z naszych usług.

W ramach działania naszej Poradni Lekarskiej powstał portal medyczny z najnowszymi artykułami ze świata zdrowia i medycyny. Zapraszamy!

Znajdź nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco!

Jesteśmy też na Twitterze - dołącz do nas!

Jak do nas trafić?

Zwiększone spożycie błonnika może pomóc w przedłużeniu życia po zawale.

Kilka powodów, dla których powinniśmy jeść powoli.

Cała prawda o badaniach prenatalnych.

Jedz mięso na zdrowie!

Naturalne środki przeciwbólowe skuteczniejsze od farmakologicznych.

Palenie podczas ciąży niszczy płodność męskiego potomstwa.

Czy kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia złośliwego czerniaka?

Materiałowe maski medyczne nie chronią przed zarazkami.

Czy lekarstwo na raka jest w zasięgu wzroku?

Czy za pomocą prostego badania krwi możliwa jest identyfikacja wszystkich obecnych i dawnych zakażeń wirusowych danej osoby?

Picie alkoholu za młodu może doprowadzić do zmian w DNA.

Jedzenie jogurtu nie ma wpływu na zdrowie.

Badanie DNA dziecka skuteczniejsze w wykrywaniu zespołu Downa.

Dlaczego warto jeść ananasy?

Skłonność do przejadania się nastolatków leży w ich genach.

Napoje gazowane przyspieszają starzenie.

10 powodów, dla których warto jeść jabłka.

Naukowcy rozwikłali tajemnicę widzenia kolorów

Naukowcy ustalili wszystkie ewolucyjne ścieżki sprzed 90 mln lat temu, które doprowadziły do widzenia barw przez ludzkie oko.

peonies-772217_960_720

„Musimy wyjaśnić pochodzenie tych szlaków molekularnych na poziomie chemicznym, genetycznym i funkcjonalnym” – powiedział główny autor Shozo Yokoyama, biolog z Uniwersytetu Emory.

Około 90 milionów lat temu, nasi przodkowie, czyli prymitywne ssaki prowadziły życie nocne i posiadały aparat wzroku wrażliwy na promieniowanie UV oraz postrzeganie czerwonego koloru, dając im bichromatyczne widzenie świata.

Ponad 30 milionów lat temu u naszych protoplastów ewoluowały cztery klasy genów składające się z białka opsyny, dające im możliwość zobaczenia pełnego spektrum kolorów światła widzialnego za wyjątkiem promieniowania UV.

„Goryle i szympansy posiadają ludzkie widzenie kolorów. A może powinniśmy powiedzieć, że ludzie mają takie same postrzeganie kolorów, jakie obserwujemy u goryli i szympansów?” – powiedział Yokoyama.

Naukowcy skoncentrowali się na siedmiu mutacjach genetycznych związanych z utratą widzenia promieniowania UV oraz osiągnięcia aktualnej funkcji wrażliwości naszego aparatu wzroku na światło o długości fali odpowiadającej barwie niebieskiej. Badacze prześledzili zajście tej progresji między 90 a 30 milionami lat temu.

Udało im się zidentyfikować 5040 możliwych ścieżek przemian aminokwasów, które były niezbędne do zajścia zmian genetycznych. Około 80 procent z 5040 ścieżek prześledzonych przez naukowców zatrzymało się w środkowej części szlaku, ponieważ ich białka stały się niefunkcjonalne.

Chemik Ahmet Altun z Uniwersytetu Fatih w Stambule rozwiązał zagadkę dotyczącą utraty właściwości przez te białka.

Dzieje się to z powodu wody, ponieważ jeśli jedna mutacja występuje przed inną, blokuje ona oba kanały wodne przechodzące przez wizyjną błonę pigmentacyjną.

„Z pozostałych 20 procent szlaków możliwych ścieżek, nasi przodkowie używali tylko jednej. Zidentyfikowaliśmy ją” – powiedział Yokoyama.

Wyniki badań opublikowano w magazynie naukowym „PLoS Genetics”.

Źródło: Business-standard