Producent Marsa wypuści tabletkę przeciwko chorobom serca?

20 marca 2014

Nic tak nie rozpieszcza, jak coś pysznego. Czekolada to nie tylko słodycz, która rozpływając się ustach pomaga nam się odstresować i zapomnieć o kłopotach, ale także jeden z głównych afrodyzjaków.

Ziarna kakaowca przywieziono zostały z Ameryki Południowej przez hiszpańskiego konkwistadora Hernana Cortésa w XVI wieku. Później czekolada została doceniona przez Europejczyków i stała się prawdziwym rarytasem na wykwintnych salonach w wielu krajach. Oprócz wartości smakowych, czekolada to źródło cennych składników pozytywnie oddziałujących na organizm ludzki. Teraz ma to również potwierdzenie w faktach.

Spotkanie Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego nie obeszło się bez echa. Zespół z Uniwersytetu Stanowego w Luizianie poinformował właśnie o swoim najnowszym odkryciu. Zdrowe kultury bakterii, jak Bifidobacterium, które znajdziemy na czekoladzie, powodują uwalnianie związków polifenolowych odpowiedzialnych za hamowanie rozwoju wolnych rodników.

Co to oznacza w praktyce?

Polifenole odpowiedzialne są za usuwanie wolnych rodników – niebezpiecznych ze względu na ryzyko powstawaniu chorób w wyniku utleniania przez nie niektórych związków w organizmie. Jesteśmy głodni, więc nie ma, na co czekać. W głowie świta chęć zjedzenia czegoś, co dobre, bo słodkie. Wybór pada na gorzką czekoladę. Delektujemy się, a w tym czasie Bifidobakterie rosną i fermentują dając związki, które mają działanie przeciwzapalne.

Badanie nad proszkiem kakaowym realizowane przez doktora Johna Finleya utwierdziło zespół, że gorzka czekolada jest również bogata w związku polifenolowe i antyoksydacyjne. Całkowitą nowość przedstawia amerykański Narodowy Instytut Serca, Płuc i Krwi. Wspólnie z producentem Marsa (firmą Mars Incorporated) planują stworzyć tabletkę przeciwko chorobom serca. Opatentowana przez firmę metoda polega na wyizolowaniu z kakao flawonoidów i zawarciu ich w małej pigułce.

Jedzenie dużej ilości słodkich i tłustych pokarmów, może prowadzić do otyłości i cukrzycy typu 2, które są głównymi czynnikami ryzyka zawałów serca i udarów mózgu – powiedział Christopher Allen z Brytyjskiej Fundacji Serca.

Czekolada, oprócz uśmiechu konsumenta, niesie także szanse na rozprawienie się z chorobami serca. Jednak, „co za dużo to nie zdrowo”. Tak i w tym przypadku należy mieć na uwadze, że oprócz pozytywnych flawonoidów, czekolada to również cukry i tłuszcze, a pomimo pełnego brzucha te związki są mniej zadowalające niż samo delektowanie się czekoladą.

Źródło: BBC

Najnowsze artykuły

Zagubione rzeczy, tajemnicza anemia i 12 baterii w brzuchu pacjenta. Jak to się stało?

Zagubione rzeczy, tajemnicza anemia i 12 baterii w brzuchu pacjenta. Jak to się stało?

Ucieczka w mroźną noc. Makabryczne odkrycie w żarskim szpitalu

Ucieczka w mroźną noc. Makabryczne odkrycie w żarskim szpitalu

Wynagrodzenia lekarzy w Polsce i za granicą. Nierówność w Unii Europejskiej

Wynagrodzenia lekarzy w Polsce i za granicą. Nierówność w Unii Europejskiej

Dlaczego młodzi lekarze unikają specjalizacji onkologicznej? Wyzwania i perspektywy

Dlaczego młodzi lekarze unikają specjalizacji onkologicznej? Wyzwania i perspektywy

Szpital Wojewódzki w Bełchatowie wprowadza innowacyjne szkolenia komunikacyjne dla personelu medycznego

Szpital Wojewódzki w Bełchatowie wprowadza innowacyjne szkolenia komunikacyjne dla personelu medycznego

Zawód lekarza. Siedem kluczowych motywacji do podjęcia medycznej misji

Zawód lekarza. Siedem kluczowych motywacji do podjęcia medycznej misji

Podobne artykuły

Jak dbać o zdrowie serca i zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym?

Jak dbać o zdrowie serca i zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym?

Lekarze przeprowadzili po raz pierwszy przeszczep

Lekarze przeprowadzili po raz pierwszy przeszczep "martwego" serca

Marihuana zwiększa ryzyko ataku serca

Marihuana zwiększa ryzyko ataku serca

Kawa jako źródło antyoksydantów. Jak kawa może wspierać walkę z wolnymi rodnikami i ochronę przed chorobami?

Kawa jako źródło antyoksydantów. Jak kawa może wspierać walkę z wolnymi rodnikami i ochronę przed chorobami?

7 powodów, dla których warto pić kakao

7 powodów, dla których warto pić kakao

Czosnek i jego 8 niezwykłych korzyści zdrowotnych

Czosnek i jego 8 niezwykłych korzyści zdrowotnych