Naukowy ostrzegają: Gronkowiec może atakować kości
Nowe odkrycie: Tabletki nasenne zmniejszają ryzyko Alzheimera
Naukowcy: 2023 to rok RSV
Odkrycie: Prawidłowa temperatura ciała człowieka to wcale nie 36,6°C
13 mld złotych mniej na leczenie. Prezydent podpisał ustawę
NFZ: Podaj PESEL i rozmawiaj z lekarzem w nocy, weekendy, święta
Naukowcy: Palenie podczas ciąży niszczy płodność męskiego potomstwa
Naukowy: kawa jest dobra na wątrobę

Witamy na stronie NZOZ Poradnia Lekarza Rodzinnego Wanda Chmielewska sp. z o.o. Dowiedz się o nas więcej!

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Poradni Lekarza Rodzinnego Wanda Chmielewska sp. z o.o.

Każdego dnia jesteśmy blisko Was. Zapraszamy do skorzystania z naszych usług

W ramach działania naszej Poradni Lekarskiej powstał portal medyczny z najnowszymi artykułami ze świata zdrowia i medycyny. Zapraszamy!

Znajdź nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco!

Jak do nas trafić?

Spożycie soli w USA spada, ale Amerykanie wciąż jedzą jej za dużo

Według nowego raportu wykonanego przez Center for Disease Control and Prevention, ilość sodu jaką spożywają Amerykanie zmniejszyła się nieznacznie w ciągu ostatniej dekady, ale większość ludzi wciąż spożywa go zbyt dużo.

Według raportu, Amerykanie spożywali 3424 miligrama soli na dzień w latach 2009 i 2010, co jest ilością tylko nieznacznie mniejszą niż 3518 miligrama, który był spożywany na dzień w latach 2003-2004. Raport brał pod uwagę osoby w wieku powyżej pierwszego roku życia. Jednak większość osób wciąż spożywa większą niż zalecana ilość sodu. Według raportu, latach 2007-2010 około 80 procent dzieci w wieku 1-3 lat i 90 procent osób wieku powyżej 4 lat, spożywała zbyt duże ilości sodu.

Zalecenia dietetyczne w USA określają górny limit soli w diecie na poziomie 2300 miligramów na dzień. Dla sześciu spośród każdych dziesięciu dorosłych, zalecany limit jest znacznie niższy. Osobom po 51. roku życia, Afroamerykanom, osobom z nadciśnieniem, cukrzykom oraz osobom z chorobami nerek, zaleca się ograniczenie spożycia sodu do 1500 miligrama na dzień.

Naukowcy twierdzą, że zauważony spadek spożycia sodu może wynikać raczej z tego, że zmniejszyła się ogólna ilość kalorii w diecie niż tego, że ludzie jedzą potrawy z mniejszą jego zawartością. Twierdzą oni też, że aby przyspieszyć spadek spożycia sodu, specjaliści od zdrowia publicznego będą musieli połączyć walkę z otyłością z redukcją spożycia sodu w stosunku do spożywanych kalorii. Obniżenie zawartości sodu w potrawach serwowanych w szkolnych stołówkach, w paczkowanym jedzeniu oraz w restauracjach, również może pomóc w ogólnym obniżeniu poziomu spożycia sodu.

Spadek spożycia nawet o 400 miligramów, oznaczałby miliardy dolarów oszczędzonych na leczeniu – napisali naukowcy w grudniowym wydaniu „Morbidity and Mortality Weekly Report” wydanym przez CDC.

Zwiększone spożycie sodu może prowadzić do nadciśnienia, które jest jedną z przyczyn chorób serca.

Źródło: Livescience