Naukowcy: Autyzm jest wywoływany przez zbyt dużą liczbę synaps
Magnez wspiera leczenie stanów lękowych i stresu
Lekarze przeprowadzili po raz pierwszy przeszczep „martwego” serca
Po raz pierwszy wszczepiono implant kręgu pozyskany za pomocą drukarki 3D
HIV staje się coraz mniej szkodliwy
Naukowcy: Palenie prowadzi do zanikania chromosomu Y
Naukowcy po raz pierwszy stworzyli sztuczne żołądki
Spożywanie soli powodem starzenia się
Pomidory ważne w profilaktyce nowotworowej
Naukowcy: Palenie podczas ciąży niszczy płodność męskiego potomstwa
Z kofeiną czy bez – kawa jest dobra na wątrobę

Witamy na stronie NZOZ Poradnia Lekarza Rodzinnego Wanda Chmielewska sp. z o.o. Dowiedz się o nas więcej!

Poznajcie naszych lekarzy. "Zaufajcie nam - otoczymy Was profesjonalną opieką".

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Poradni Lekarza Rodzinnego Wanda Chmielewska sp. z o.o.

Każdego dnia jesteśmy blisko Was. Zapraszamy do skorzystania z naszych usług.

W ramach działania naszej Poradni Lekarskiej powstał portal medyczny z najnowszymi artykułami ze świata zdrowia i medycyny. Zapraszamy!

Znajdź nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco!

Jesteśmy też na Twitterze - dołącz do nas!

Jak do nas trafić?

Zwiększone spożycie błonnika może pomóc w przedłużeniu życia po zawale.

Kilka powodów, dla których powinniśmy jeść powoli.

Cała prawda o badaniach prenatalnych.

Jedz mięso na zdrowie!

Naturalne środki przeciwbólowe skuteczniejsze od farmakologicznych.

Palenie podczas ciąży niszczy płodność męskiego potomstwa.

Czy kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia złośliwego czerniaka?

Materiałowe maski medyczne nie chronią przed zarazkami.

Czy lekarstwo na raka jest w zasięgu wzroku?

Czy za pomocą prostego badania krwi możliwa jest identyfikacja wszystkich obecnych i dawnych zakażeń wirusowych danej osoby?

Picie alkoholu za młodu może doprowadzić do zmian w DNA.

Jedzenie jogurtu nie ma wpływu na zdrowie.

Badanie DNA dziecka skuteczniejsze w wykrywaniu zespołu Downa.

Dlaczego warto jeść ananasy?

Skłonność do przejadania się nastolatków leży w ich genach.

Napoje gazowane przyspieszają starzenie.

10 powodów, dla których warto jeść jabłka.

Starożytni Europejczycy lubili ostre potrawy

spice-370114_1280

Najnowsze badania wykazały, że starożytne cywilizacje północnej Europy mogły używać ostrej, czosnkowo-musztardowej przyprawy na tysiące lat przed rozkwitem globalnego handlu przyprawami.

Grupa badaczy przeanalizowała czarne osady znajdujące się wewnątrz starożytnych garnków i odkryła ślady przypraw. Przeanalizowane fragmenty glinianych garnków wydobyte zostały w Danii oraz Niemczech. Wiek tych fragmentów ocenia się na około 5900-6200 lat.

Naukowcy przeanalizowali osady znajdujące się w tych starożytnych garnkach i odkryli mikroskopijne pozostałości roślin podobnych do współczesnego czosnku i gorczycy, które mają silny pieprzny smak.

„Te rośliny występują na tych terenach naturalnie i nie mają żadnych wartości odżywczych, więc używane byłyby tylko do poprawy smaku” – powiedziała Hayley Saul, archeolog z University of York w Wielkiej Brytanii.

Analizując fragmenty ceramiki naukowcy odkryli również pozostałości tłuszczu rybiego oraz zwierzęcego, jak również roślin skrobiowych, co wskazuje na to, że właśnie czosnek i gorczyca zostały użyte do marynowania tych potraw.

Badacze przeanalizowali fragmenty ceramiki z trzech miejsc w Danii i Niemczech zarówno na wybrzeżu, jak i wewnątrz lądu. Odkrycie to sugeruje, że używanie przypraw było starożytną praktyką kulinarną i było obecne w cywilizacjach Europy północnej na długo przed początkiem globalnego handlu przyprawami.

„Przyprawianie potraw ma dłuższą tradycję niż do tej pory sądziliśmy” – powiedziała Saul.

Szczegółowe wyniki badań opublikowane zostały online w „PLoS ONE”.

Źródło: Livescience