Najnowsze badania wykazały, że starożytne cywilizacje północnej Europy mogły używać ostrej, czosnkowo-musztardowej przyprawy na tysiące lat przed rozkwitem globalnego handlu przyprawami.
Grupa badaczy przeanalizowała czarne osady znajdujące się wewnątrz starożytnych garnków i odkryła ślady przypraw. Przeanalizowane fragmenty glinianych garnków wydobyte zostały w Danii oraz Niemczech. Wiek tych fragmentów ocenia się na około 5900-6200 lat.
Naukowcy przeanalizowali osady znajdujące się w tych starożytnych garnkach i odkryli mikroskopijne pozostałości roślin podobnych do współczesnego czosnku i gorczycy, które mają silny pieprzny smak.
„Te rośliny występują na tych terenach naturalnie i nie mają żadnych wartości odżywczych, więc używane byłyby tylko do poprawy smaku” – powiedziała Hayley Saul, archeolog z University of York w Wielkiej Brytanii.
Analizując fragmenty ceramiki naukowcy odkryli również pozostałości tłuszczu rybiego oraz zwierzęcego, jak również roślin skrobiowych, co wskazuje na to, że właśnie czosnek i gorczyca zostały użyte do marynowania tych potraw.
Badacze przeanalizowali fragmenty ceramiki z trzech miejsc w Danii i Niemczech zarówno na wybrzeżu, jak i wewnątrz lądu. Odkrycie to sugeruje, że używanie przypraw było starożytną praktyką kulinarną i było obecne w cywilizacjach Europy północnej na długo przed początkiem globalnego handlu przyprawami.
„Przyprawianie potraw ma dłuższą tradycję niż do tej pory sądziliśmy” – powiedziała Saul.
Szczegółowe wyniki badań opublikowane zostały online w „PLoS ONE”.
Źródło: Livescience