Spożycie soli w USA spada, ale Amerykanie wciąż jedzą jej za dużo

29 listopada 2016

Według nowego raportu wykonanego przez Center for Disease Control and Prevention, ilość sodu jaką spożywają Amerykanie zmniejszyła się nieznacznie w ciągu ostatniej dekady, ale większość ludzi wciąż spożywa go zbyt dużo.

Według raportu, Amerykanie spożywali 3424 miligrama soli na dzień w latach 2009 i 2010, co jest ilością tylko nieznacznie mniejszą niż 3518 miligrama, który był spożywany na dzień w latach 2003-2004. Raport brał pod uwagę osoby w wieku powyżej pierwszego roku życia. Jednak większość osób wciąż spożywa większą niż zalecana ilość sodu. Według raportu, latach 2007-2010 około 80 procent dzieci w wieku 1-3 lat i 90 procent osób wieku powyżej 4 lat, spożywała zbyt duże ilości sodu.

Zalecenia dietetyczne w USA określają górny limit soli w diecie na poziomie 2300 miligramów na dzień. Dla sześciu spośród każdych dziesięciu dorosłych, zalecany limit jest znacznie niższy. Osobom po 51. roku życia, Afroamerykanom, osobom z nadciśnieniem, cukrzykom oraz osobom z chorobami nerek, zaleca się ograniczenie spożycia sodu do 1500 miligrama na dzień.

Naukowcy twierdzą, że zauważony spadek spożycia sodu może wynikać raczej z tego, że zmniejszyła się ogólna ilość kalorii w diecie niż tego, że ludzie jedzą potrawy z mniejszą jego zawartością. Twierdzą oni też, że aby przyspieszyć spadek spożycia sodu, specjaliści od zdrowia publicznego będą musieli połączyć walkę z otyłością z redukcją spożycia sodu w stosunku do spożywanych kalorii. Obniżenie zawartości sodu w potrawach serwowanych w szkolnych stołówkach, w paczkowanym jedzeniu oraz w restauracjach, również może pomóc w ogólnym obniżeniu poziomu spożycia sodu.

Spadek spożycia nawet o 400 miligramów, oznaczałby miliardy dolarów oszczędzonych na leczeniu – napisali naukowcy w grudniowym wydaniu „Morbidity and Mortality Weekly Report” wydanym przez CDC.

Zwiększone spożycie sodu może prowadzić do nadciśnienia, które jest jedną z przyczyn chorób serca.

Źródło: Livescience

Najnowsze artykuły

10 korzyści zdrowotnych kiszonych buraków

10 korzyści zdrowotnych kiszonych buraków

Późne ojcostwo - czy niesie za sobą jakieś zagrożenie?

Późne ojcostwo - czy niesie za sobą jakieś zagrożenie?

6 rzeczy, które negatywnie wpływają na męską płodność

6 rzeczy, które negatywnie wpływają na męską płodność

Naukowcy: Mała czarna z ekspresu, bez dodatków, jest najzdrowsza

Naukowcy: Mała czarna z ekspresu, bez dodatków, jest najzdrowsza

7 rzeczy, których nie wiedzieliście o czarnej herbacie

7 rzeczy, których nie wiedzieliście o czarnej herbacie

Wyjmowanie drzazgi. Proste kroki, które pomogą ci pozbyć się niechcianego gościa

Wyjmowanie drzazgi. Proste kroki, które pomogą ci pozbyć się niechcianego gościa

Podobne artykuły

Marihuana zwiększa ryzyko ataku serca

Marihuana zwiększa ryzyko ataku serca

Zdrowie i dieta: Dlaczego warto ograniczyć spożycie czerwonego mięsa?

Zdrowie i dieta: Dlaczego warto ograniczyć spożycie czerwonego mięsa?

Czy żółty ser faktycznie jest zdrowy? Wyjaśniamy

Czy żółty ser faktycznie jest zdrowy? Wyjaśniamy

Tajemnice alkoholu: Dlaczego jego spożycie jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet?

Tajemnice alkoholu: Dlaczego jego spożycie jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet?

Amerykanie, Europejczycy i Azjaci pochodzą od jednego przodka?

Amerykanie, Europejczycy i Azjaci pochodzą od jednego przodka?

W jakim wieku kobieta jest najbardziej płodna?

W jakim wieku kobieta jest najbardziej płodna?