Naukowy ostrzegają: Gronkowiec może atakować kości
Nowe odkrycie: Tabletki nasenne zmniejszają ryzyko Alzheimera
Naukowcy: 2023 to rok RSV
Odkrycie: Prawidłowa temperatura ciała człowieka to wcale nie 36,6°C
13 mld złotych mniej na leczenie. Prezydent podpisał ustawę
NFZ: Podaj PESEL i rozmawiaj z lekarzem w nocy, weekendy, święta
Naukowcy: Palenie podczas ciąży niszczy płodność męskiego potomstwa
Naukowy: kawa jest dobra na wątrobę

Witamy na stronie NZOZ Poradnia Lekarza Rodzinnego Wanda Chmielewska sp. z o.o. Dowiedz się o nas więcej!

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Poradni Lekarza Rodzinnego Wanda Chmielewska sp. z o.o.

Każdego dnia jesteśmy blisko Was. Zapraszamy do skorzystania z naszych usług

W ramach działania naszej Poradni Lekarskiej powstał portal medyczny z najnowszymi artykułami ze świata zdrowia i medycyny. Zapraszamy!

Znajdź nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco!

Jak do nas trafić?

3 kreatywne zamienniki dla tradycyjnych frytek. Smak i zdrowie na talerzu

Frytki są popularną przekąską, ale niestety często obfitują w tłuszcze i kalorie, co nie zawsze jest korzystne dla naszego zdrowia. Jeśli szukasz alternatyw dla tradycyjnych frytek, które są smaczne, zdrowe i odżywcze, mamy dla ciebie kilka pomysłów. Oto trzy przepisy na pyszne zamienniki dla zwykłych frytek.

Bataty pieczone w kawałkach

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki oregano

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Obierz bataty i pokrój je w równomierne kawałki.
  3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, paprykę wędzoną, czosnek w proszku i oregano.
  4. Dodaj pokrojone bataty do miski i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty przyprawami i oliwą.
  5. Ułóż bataty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz bataty przez około 25-30 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
  7. Podawaj gorące, jako zdrową alternatywę dla tradycyjnych frytek.

Kalafior z pieca

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki kuminu

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Podziel kalafior na różyczki.
  3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, kurkumę, paprykę słodką i kumin.
  4. Dodaj różyczki kalafiora do miski i delikatnie wymieszaj, aby przyprawy i oliwa równomiernie pokryły kalafiora.
  5. Ułóż kalafior na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz kalafior przez około 20-25 minut, aż będzie miękki i lekko zrumieniony.
  7. Podawaj jako zdrową alternatywę dla frytek i posyp świeżymi ziołami.

Dyniowe czipsy

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Obierz dynię i usuń pestki. Pokrój dynię na cienkie plasterki.
  3. W misce wymieszaj olej kokosowy, sól morską i słodką paprykę.
  4. Dodaj plasterki dyni do miski i delikatnie wymieszaj, aby oliwa i przyprawy równomiernie pokryły plasterki.
  5. Ułóż plasterki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz dyniowe chipsy przez około 25-30 minut, aż staną się chrupiące i lekko zrumienione.
  7. Podawaj jako smaczny i zdrowy zamiennik dla tradycyjnych frytek.

Przygotowując te smaczne alternatywy dla frytek, możesz cieszyć się pysznymi przekąskami, które są pełne składników odżywczych i mają mniejszą zawartość tłuszczu. Wypróbuj te przepisy i odkryj nowe smaki, które z pewnością przypadną ci do gustu!