Naukowy ostrzegają: Gronkowiec może atakować kości
Nowe odkrycie: Tabletki nasenne zmniejszają ryzyko Alzheimera
Naukowcy: 2023 to rok RSV
Odkrycie: Prawidłowa temperatura ciała człowieka to wcale nie 36,6°C
13 mld złotych mniej na leczenie. Prezydent podpisał ustawę
NFZ: Podaj PESEL i rozmawiaj z lekarzem w nocy, weekendy, święta
Naukowcy: Palenie podczas ciąży niszczy płodność męskiego potomstwa
Naukowy: kawa jest dobra na wątrobę

Witamy na stronie NZOZ Poradnia Lekarza Rodzinnego Wanda Chmielewska sp. z o.o. Dowiedz się o nas więcej!

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Poradni Lekarza Rodzinnego Wanda Chmielewska sp. z o.o.

Każdego dnia jesteśmy blisko Was. Zapraszamy do skorzystania z naszych usług

W ramach działania naszej Poradni Lekarskiej powstał portal medyczny z najnowszymi artykułami ze świata zdrowia i medycyny. Zapraszamy!

Znajdź nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco!

Jak do nas trafić?

Dlaczego plasterki cytryny w napojach mogą nam zaszkodzić?

Plasterki cytryny w napojach to nie jest zbyt dobry pomysł z jednej, prostej przyczyny. Domyślacie się już, jakiej?

Eksperci zalecają, aby zrezygnować z dodawania do smoothies i innego typu napojów, plasterków cytryny lub pomarańczy. Zasadniczo, to odnosi się do spożywania napojów w barach i restauracjach. W badaniach stwierdzono, że często, na wielokrotnie krojonych owocach, znajdują się liczne bakterie wywołujące choroby zakaźne.

W trakcie eksperymentu, naukowcy zebrali wymazy z plasterków cytryny w 21 restauracjach. W 70% przypadków, wykryto bakterie. W niektórych próbkach znaleziono dużą liczbę drobnoustrojów, w tym patogenów. W pewnych okolicznościach mogą one powodować choroby zakaźne, takie jak np. zatrucie pokarmowe.

Eksperci zalecają, aby w domu, zawsze przechowywać cytrynę w lodówce, w specjalnym pojemniku. Najlepiej jest zjadać owoc w ciągu jednego dnia. Podczas długotrwałego przechowywania owoców, na ich powierzchni tworzy się dużo flory bakteryjnej, która jest odporna na działanie alkoholu i gorącej wody.

Źródło: Medicine Info