Dlaczego plasterki cytryny w napojach mogą nam zaszkodzić?
22 czerwca 2017
Plasterki cytryny w napojach to nie jest zbyt dobry pomysł z jednej, prostej przyczyny. Domyślacie się już, jakiej?
Eksperci zalecają, aby zrezygnować z dodawania do smoothies i innego typu napojów, plasterków cytryny lub pomarańczy. Zasadniczo, to odnosi się do spożywania napojów w barach i restauracjach. W badaniach stwierdzono, że często, na wielokrotnie krojonych owocach, znajdują się liczne bakterie wywołujące choroby zakaźne.
W trakcie eksperymentu, naukowcy zebrali wymazy z plasterków cytryny w 21 restauracjach. W 70% przypadków, wykryto bakterie. W niektórych próbkach znaleziono dużą liczbę drobnoustrojów, w tym patogenów. W pewnych okolicznościach mogą one powodować choroby zakaźne, takie jak np. zatrucie pokarmowe.
Eksperci zalecają, aby w domu, zawsze przechowywać cytrynę w lodówce, w specjalnym pojemniku. Najlepiej jest zjadać owoc w ciągu jednego dnia. Podczas długotrwałego przechowywania owoców, na ich powierzchni tworzy się dużo flory bakteryjnej, która jest odporna na działanie alkoholu i gorącej wody.
Źródło: Medicine Info