GIS wycofuje produkt Lubelli. Zawiera szkodliwy składnik

4 sierpnia 2023

Płatki znanego producenta znikają z półek sklepowych. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował, że w określonych partiach płatków żytnich wykryto podwyższony poziom akryloamidu. Jest to związek chemiczny, który może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W związku z tym, GIS ostrzega, że spożywanie tych produktów może nieść ze sobą podwyższone ryzyko zdrowotne. O jaki produkt chodzi?

Piastowska5

Są to: Płatki żytnie, Lubella, 500 g

Data minimalnej trwałości / Numer partii: 25.11.2023 L211253LG
Data minimalnej trwałości / Numer partii: 26.11.2023 L211263LG
Producent: MW Food Sp. z o.o., ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w płatkach wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta – poinformowano w komunikacie.

Co to jest akryloamid?

Akryloamid to organiczny związek chemiczny, który powstaje w procesie ogrzewania żywności bogatej w węglowodany, takie jak ziemniaki, pieczywo, płatki śniadaniowe czy kawa. Powstaje w wyniku reakcji między aminokwasami (np. asparaginą) a cukrami w wysokich temperaturach, takich jak smażenie, pieczenie, grillowanie czy prażenie.

Akryloamid został uznany za substancję potencjalnie szkodliwą dla zdrowia człowieka. W badaniach na zwierzętach stwierdzono, że może wywoływać efekty toksyczne, w tym rakowe. U ludzi dowody na wpływ akryloamidu na ryzyko nowotworów są ograniczone i niejednoznaczne. Niemniej jednak, ze względu na potencjalne zagrożenie, agencje zdrowia, takie jak Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), starają się kontrolować poziomy akryloamidu w żywności i podejmować działania w celu ograniczenia jego występowania. Zaleca się również odpowiednie przygotowanie żywności, aby zmniejszyć ryzyko powstawania tej substancji, takie jak gotowanie na niższych temperaturach i nie przegrzewanie potraw.

Najnowsze artykuły

10 korzyści zdrowotnych kiszonych buraków

10 korzyści zdrowotnych kiszonych buraków

Późne ojcostwo - czy niesie za sobą jakieś zagrożenie?

Późne ojcostwo - czy niesie za sobą jakieś zagrożenie?

6 rzeczy, które negatywnie wpływają na męską płodność

6 rzeczy, które negatywnie wpływają na męską płodność

Naukowcy: Mała czarna z ekspresu, bez dodatków, jest najzdrowsza

Naukowcy: Mała czarna z ekspresu, bez dodatków, jest najzdrowsza

7 rzeczy, których nie wiedzieliście o czarnej herbacie

7 rzeczy, których nie wiedzieliście o czarnej herbacie

Wyjmowanie drzazgi. Proste kroki, które pomogą ci pozbyć się niechcianego gościa

Wyjmowanie drzazgi. Proste kroki, które pomogą ci pozbyć się niechcianego gościa

Podobne artykuły

Biedronka wycofuje popularną herbatkę. Zawiera groźny składnik

Biedronka wycofuje popularną herbatkę. Zawiera groźny składnik

GIS wycofuje popularny produkt spożywczy. Sprawdźcie, czy macie go w swojej kuchni!

GIS wycofuje popularny produkt spożywczy. Sprawdźcie, czy macie go w swojej kuchni!

GIS wycofuje popularną partię jajek. Sprawdźcie, czy je macie

GIS wycofuje popularną partię jajek. Sprawdźcie, czy je macie

GIS ostrzega. W hamburgerach z Biedronki wykryto groźne bakterie

GIS ostrzega. W hamburgerach z Biedronki wykryto groźne bakterie

Te warzywa mogą zniszczyć twoją wątrobę. Lepiej ich unikaj

Te warzywa mogą zniszczyć twoją wątrobę. Lepiej ich unikaj

Jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych poprzez zdrowe nawyki żywieniowe?

Jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych poprzez zdrowe nawyki żywieniowe?