Producent Marsa wypuści tabletkę przeciwko chorobom serca?
20 marca 2014
Nic tak nie rozpieszcza, jak coś pysznego. Czekolada to nie tylko słodycz, która rozpływając się ustach pomaga nam się odstresować i zapomnieć o kłopotach, ale także jeden z głównych afrodyzjaków.
Ziarna kakaowca przywieziono zostały z Ameryki Południowej przez hiszpańskiego konkwistadora Hernana Cortésa w XVI wieku. Później czekolada została doceniona przez Europejczyków i stała się prawdziwym rarytasem na wykwintnych salonach w wielu krajach. Oprócz wartości smakowych, czekolada to źródło cennych składników pozytywnie oddziałujących na organizm ludzki. Teraz ma to również potwierdzenie w faktach.
Spotkanie Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego nie obeszło się bez echa. Zespół z Uniwersytetu Stanowego w Luizianie poinformował właśnie o swoim najnowszym odkryciu. Zdrowe kultury bakterii, jak Bifidobacterium, które znajdziemy na czekoladzie, powodują uwalnianie związków polifenolowych odpowiedzialnych za hamowanie rozwoju wolnych rodników.
Co to oznacza w praktyce?
Polifenole odpowiedzialne są za usuwanie wolnych rodników – niebezpiecznych ze względu na ryzyko powstawaniu chorób w wyniku utleniania przez nie niektórych związków w organizmie. Jesteśmy głodni, więc nie ma, na co czekać. W głowie świta chęć zjedzenia czegoś, co dobre, bo słodkie. Wybór pada na gorzką czekoladę. Delektujemy się, a w tym czasie Bifidobakterie rosną i fermentują dając związki, które mają działanie przeciwzapalne.
Badanie nad proszkiem kakaowym realizowane przez doktora Johna Finleya utwierdziło zespół, że gorzka czekolada jest również bogata w związku polifenolowe i antyoksydacyjne. Całkowitą nowość przedstawia amerykański Narodowy Instytut Serca, Płuc i Krwi. Wspólnie z producentem Marsa (firmą Mars Incorporated) planują stworzyć tabletkę przeciwko chorobom serca. Opatentowana przez firmę metoda polega na wyizolowaniu z kakao flawonoidów i zawarciu ich w małej pigułce.
Jedzenie dużej ilości słodkich i tłustych pokarmów, może prowadzić do otyłości i cukrzycy typu 2, które są głównymi czynnikami ryzyka zawałów serca i udarów mózgu – powiedział Christopher Allen z Brytyjskiej Fundacji Serca.
Czekolada, oprócz uśmiechu konsumenta, niesie także szanse na rozprawienie się z chorobami serca. Jednak, „co za dużo to nie zdrowo”. Tak i w tym przypadku należy mieć na uwadze, że oprócz pozytywnych flawonoidów, czekolada to również cukry i tłuszcze, a pomimo pełnego brzucha te związki są mniej zadowalające niż samo delektowanie się czekoladą.
Źródło: BBC