Brytyjscy naukowcy: Picie szampana może poprawiać pamięć
30 maja 2017
Brytyjscy naukowcy odkryli, że picie szampana może poprawiać pamięć. Badacze z University of Reading w Wielkiej Brytanii wykazali, że liczne związki fenolowe występujące w szampanie, mogą poprawiać pamięć przestrzenną.
Związki te działają na zasadzie modulacji sygnałów w hipokampie i korze mózgowej. Korzystnie oddziałują też na białka związane ze zdolnością mózgu do efektywnego przechowywania wspomnień.
Nasze wyniki sugerują, że umiarkowane spożycie szampana – 1-2 kieliszki w tygodniu, może skutecznie poprawiać pamięć, a także pomóc opóźnić wystąpienie objawów chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja – powiedział w wywiadzie dla pisma „Antioxidants and Redox Signalling” autor badań, Jeremy Spencer.
Jeżeli nie jesteśmy zwolennikami szampana, podobne efekty możemy uzyskać spożywając pokarmy bogate w polifenole, takie jak jagody i kakao.
Wcześniej wykazano, że szampan zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru.
Źródło: Discovery News